Piinea ! Este mentionata in documente vechi , Paunescu zicea ca civilizatia a mers pe drumul pavat cu piine , nu cu carne ( Ceausescu lansase propaganda cu alimentatia rationala si avea nevoie de aplaudaci ).
"Tatal Nostru ", pomeneste piinea si e numita cea de toate zilele. Romanii plateau tribut Portii in griu, printre altele , si se cultiva oriunde se putea .
Imi amintesc acasa , ca facea piine , dar de sarbatori era cautata altfel de faina, mai buna pt panificatie . Cozonacul crestea mai bine , covrigii si colacii aratau mai frumosi.
II zicea griu de nu stiu cite site ( la cernut ) si costa mai mult. Cre ca era marimile la ochiurile sitei. Banuiesc !
Atunci s-a facut ruptura . Daca pina atunci griul reprezenta ceva , dupa aparitia acestui griu...." panificabil ", piinea a devenit unul din cele mai rele alimente .
Da , buna la gust, piine " impletita ", iar colacii de pomana la morti erau o dantelarie , arta .
Dar cum era posibil sa se faca asa c sculpturi ? Simplu ! Griul are o proteina ce ii da elasticitate , poata aluatul facut orice, turta se imprasie in foite subtiri. Dar vine dezastrul. Stomacul nu poate sa rupa aceste molecule lungi si, la scara marita ar fi cunm ai minca cilti.
Cind eram copil , faceam planuri mari cind se coceau ciresii si capsunii.
Nu era CAP , asa ca oamenii aveau gradini departe de casa. Trebuiau sa se odihneasca si nu aveau cum sa apere ciresii. Lasau dezlegat un ciine sau doi , hotariti sa apere si te lasa fara pantaloni una- doua . faceam acasa ( fara stirea parintilor, desigur , aluat din griu in care puneam fire de fuior ( cinepa ). Amestecam si le coceam pe plita . Treceam si aruncam la ciine citeva turte . . Cu prima s e descurca de obicei, dar la a doua deja erau asa de multe fire agatzate pe dupa dinti si cu capatul aproape in stomac. Apoi ciinele nu mai latra si era ocupat sa scape de firele agatate in dinti care nu mergeau nici inainte nici inapoi. Ma urcam in cires si puteam s a fluier. Asta se intimpla acum cu griul nou, bagat cu forta . Acele lanturi proteice lungi sint numite Gluten.
Maninci din piine si spomacul, de obicei , nu il poate ripe . Apoi ajunge in intestinul subtire acolo unde avem niste perisori mici, numiti gillis ( nu stiu cum le zice in romana , ) care fac practic absorbtia . Sint ridicati exact ca firele de par din barba ( la scara corespunzatoare ). Acesti gillis sint exact dintii ciinelui care pazea ciresul.Gluten ramine printre gilllis, pe care apoi ii sufoca . Intestinul subire devine un tub neted, ca o teava de cupru. Nu se mai face absorbtie . Dar se face mai jos, pina si acolo sint distrusi. In multe cazuri acestia sint rupti si aduc o rana , ce ramine rana pt multa vreme , sursa de inflamatie si infectii.
Incet , incet acest necaz merge mai departe pe intestinul subtire , tragind dupa sine o alimentatie proasta indiferent daca maninci destul. Problema nu se opreste . In intestinul gros ajunge hrana nedigerata , unde nu mai are acid gastric sa o descompuna . Ne trezim cu o putrezire destul de rapida , cu balonari , dar si iritatii care te vor tine pe tot restul vietii.
Piinea, asa cum e acum nu mai este prietenul omului. Da , productii mari, gustoasa de zici ca e cozonac, dar atit ! Restul , amidonul, este si asta , in sine o otrava . E ca is zaharul , aducind pH scazut cu toate necazurile ce vin din asta .
Piinea nu mai este ce a fost. Vrei sa fii sanatos , stai departe de piine pe cit poti. Tentatia e mare, gusta bine pt romani, care sintem obisnuiti cu piine la fiecare masa. Rezistam tentatiei, vom avea un tub digestiv cu mari sanse sa fie sanatos , ca sint si alte mii de pericole . Sint parazitii submicronici ( sub o milionime de mm in lungime ). De la piine si alte mincaruri acide , un film care ar trebui s a protejeze peretele intestinului, este pur si simplu dizolvat de mincarea acida ( si bauturi ).. Se poate corecta asta folosind MSM , un compus din sulf ce va reface acest fil, si acesti paraziti nu se mai pot agata de peretele intestinului. Grosime a filmului este mai mare decit pot apuca ventuzele parazitilor. Cine intreaba , ii spun despre MSM , dar voi vorbi doar intrebat. Altfel vorbesc la pereti.
Majoritatea romanilor au probleme digestive la batrinete . Dar nu sint date de batrinete , ci de ignorarea unor reguli simple .
Din pacate, in Romania este la fel ca in Occident. Totul e lasat la discretia medicinii. Toti stiu ca daca e ceva rau, medicii vor ave a ceva sa va ajute . Poate va ajuta, ca nu stiu, eu nu ma duc la medici, dar acei peri pe peretele interior al intestinului subtire nu ii mai pune nimeni la loc. Nu pot ei pune par pe cap....Odata rupti sau sufocati prin materie stricata prinsa intre, altii nu va mai cresc.
NIMENI nu da cel mai simplu sfat despre sanatate . E lasat la voia medicinii, care, intii e facuta sa faca bani , si le dau dreptate.
Tu , bolnavul , nu ai importanta ca individ pierdul in hatisurile bolilor decit ca un consumator de medicamente . Propaganda este acolo si este pregatit un intreg arsenal de medicamente ce va acoperi orice simptom, dar nu si cauza . Tubul digestiv este compromis, nu te mai poti hrani, imbatrinesti vazind cu ochii. De a medic vii doar cu o reteta lunga si sfatul s a te lasi de baut.
Si griul vechi ave a ceva -ceva , dar nu as a de mult ca astazi. Azi este ca un plug ce rupe tot pe unde merge piinea .
In vechime , popoarele nomade nu cultivau griu. Dar faceau turte din diferite seminte salbatice si, desigur, aveau animalele care reprezentau totul. Cu 10 vaci si 30 capre , maritai o fata oricit de urita era . Miei si iezii erau sacrificati si aduceau hrana familiei.
Oamenii traiau mult , cum traiesc si azi in multe locuri din lume . Multi ajungeau la 100 ani. Caderea brusca a fost in Egipt unde a inceput sa cultive griul la scara mare, griu bun, dar nu era nimic mai mult decit amidon. Cam cum e zaharul astazi. Speranta de viata a scazut brusc la 35 ani. Din punctul de vedere a alimentatiei , sintem cam in acelasi loc cu vechiul Egipt. Din nestiinta si obiceiuri rele , stam cu piinea care ne aduce asa multe necazuri. Nici altii din Occident nu stau mai bine . Ei mai pun si zahar peste griu. La noi ar fi cozonacul, prajiturile , pastele fainoase.
Veti putea minca fara piine ? Da, dar nu va fi usor. Cind am ajuns in America , acum 30+ ani in urma ( ce tinar si frumos eram atunci ! ), cautam piine care sa fie aproape de cea pe care o stiam. Da , am gasit exact la fel si azi este gasita la toate pravaliile poloneze .
Repede am realizat ca nu e bine si apoi am inceput sa pedalez invers . Cam acum 30 ani am renuntat la piine . Si a fost un lucru grozav. E mai greu decit sa te lasi de fumat, dar trebuie facut ceva . Altfel devii suferind la batrinete . GARANTAT !
Dar nu disperati ! Cineva o sa va iubeasca si daca nu puteti renunta .
Medicii si popii .
Meseriile lor sint foarte apropiate . Mai apropiatedecit credeti.
Medicii va vind toata viata tot felul de medicamente . Popii doar Scindurin si Lopatin.
c
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu