duminică, 14 februarie 2016

Pinea noastra cea de toate zilele

                 Piinea  !   Este   mentionata   in documente  vechi  , Paunescu zicea  ca   civilizatia  a mers  pe  drumul  pavat cu piine  , nu cu carne  (  Ceausescu  lansase propaganda cu alimentatia  rationala   si avea nevoie de  aplaudaci  ).
"Tatal  Nostru  ",  pomeneste  piinea  si e   numita cea de  toate  zilele. Romanii plateau tribut  Portii in  griu,  printre  altele  ,  si se  cultiva  oriunde  se  putea .
Imi amintesc  acasa  , ca  facea piine , dar de  sarbatori era cautata  altfel de  faina,  mai buna pt  panificatie  . Cozonacul  crestea mai  bine  , covrigii si colacii aratau  mai  frumosi.
II  zicea   griu  de  nu stiu cite site ( la  cernut  ) si costa  mai  mult. Cre ca era   marimile  la ochiurile  sitei. Banuiesc  !
Atunci  s-a facut  ruptura . Daca  pina  atunci  griul reprezenta  ceva , dupa  aparitia  acestui   griu...."  panificabil  ", piinea  a  devenit  unul din cele  mai rele  alimente .
Da  , buna  la  gust, piine   "  impletita  ", iar  colacii  de  pomana  la   morti erau  o  dantelarie  , arta .
Dar  cum era   posibil sa se faca asa  c sculpturi  ?  Simplu !  Griul are  o proteina  ce  ii da   elasticitate  , poata  aluatul facut  orice,  turta  se  imprasie  in foite  subtiri. Dar  vine  dezastrul.  Stomacul  nu poate   sa  rupa aceste molecule  lungi  si, la  scara marita   ar fi cunm  ai  minca  cilti.
                    Cind eram  copil  , faceam planuri mari  cind se  coceau  ciresii si   capsunii.
Nu era CAP  , asa ca  oamenii aveau gradini departe  de  casa.  Trebuiau sa se  odihneasca  si  nu aveau cum sa apere   ciresii.  Lasau dezlegat un  ciine sau doi ,   hotariti sa apere si te lasa fara  pantaloni una-  doua .  faceam acasa ( fara stirea  parintilor, desigur  , aluat  din  griu  in care  puneam fire de  fuior  (  cinepa ). Amestecam si le  coceam pe  plita  .  Treceam  si aruncam  la  ciine   citeva  turte  . . Cu  prima  s e descurca de obicei, dar la a doua deja  erau asa  de  multe  fire  agatzate pe  dupa  dinti  si  cu capatul  aproape  in stomac. Apoi  ciinele nu mai  latra  si era ocupat sa scape  de firele  agatate  in dinti care  nu mergeau  nici  inainte nici  inapoi.  Ma  urcam  in cires  si  puteam s a fluier. Asta se intimpla  acum cu  griul nou, bagat cu  forta . Acele   lanturi  proteice  lungi sint  numite  Gluten.

                    Maninci  din  piine   si spomacul, de obicei , nu   il  poate  ripe .  Apoi ajunge  in  intestinul  subtire acolo  unde  avem niste  perisori  mici, numiti  gillis (  nu stiu cum  le  zice  in romana  , ) care  fac  practic  absorbtia  . Sint   ridicati exact ca  firele de  par  din  barba  ( la  scara  corespunzatoare ).  Acesti  gillis  sint exact  dintii  ciinelui care  pazea ciresul.Gluten  ramine  printre   gilllis, pe  care apoi ii sufoca  . Intestinul  subire devine  un tub  neted, ca  o teava de  cupru.  Nu se  mai face  absorbtie  . Dar se  face  mai  jos,  pina  si acolo  sint  distrusi. In  multe cazuri   acestia   sint  rupti   si  aduc  o rana , ce  ramine  rana  pt  multa vreme  , sursa  de  inflamatie  si  infectii.
                      Incet , incet  acest  necaz  merge  mai departe  pe  intestinul  subtire  , tragind dupa  sine  o  alimentatie  proasta   indiferent daca maninci   destul.  Problema  nu se  opreste  . In  intestinul  gros  ajunge   hrana  nedigerata  , unde nu mai are acid gastric sa  o  descompuna  . Ne  trezim  cu  o  putrezire  destul de rapida  , cu  balonari , dar   si iritatii care  te  vor tine   pe tot restul  vietii.

                        Piinea, asa cum e acum nu mai este prietenul  omului. Da  , productii  mari, gustoasa de  zici ca e  cozonac,  dar  atit ! Restul , amidonul, este  si asta  , in sine  o  otrava . E ca  is  zaharul , aducind pH  scazut cu  toate necazurile  ce  vin din asta .
Piinea nu mai este  ce  a  fost. Vrei sa fii sanatos , stai departe  de piine  pe  cit  poti. Tentatia  e  mare,  gusta bine  pt romani, care sintem  obisnuiti  cu  piine  la  fiecare masa. Rezistam  tentatiei,  vom avea  un  tub digestiv cu  mari sanse sa fie  sanatos , ca  sint si alte  mii de  pericole  . Sint  parazitii   submicronici  ( sub  o  milionime de  mm in  lungime  ). De la   piine  si alte  mincaruri  acide  ,  un film care  ar trebui s a protejeze   peretele  intestinului,   este  pur si  simplu  dizolvat de  mincarea  acida (  si  bauturi  ).. Se  poate  corecta  asta folosind   MSM  ,  un compus  din sulf ce va reface  acest  fil, si acesti paraziti  nu  se  mai  pot agata de  peretele  intestinului. Grosime a  filmului  este mai  mare decit  pot  apuca  ventuzele  parazitilor.  Cine  intreaba  , ii spun despre MSM , dar  voi  vorbi doar intrebat. Altfel  vorbesc la  pereti.

                          Majoritatea romanilor au  probleme  digestive  la  batrinete . Dar  nu sint date de  batrinete  , ci de   ignorarea  unor  reguli  simple  .
Din  pacate, in Romania  este  la fel ca  in  Occident. Totul e  lasat la discretia  medicinii. Toti stiu ca daca e  ceva  rau,  medicii  vor ave a ceva  sa  va  ajute . Poate  va  ajuta, ca nu stiu, eu nu ma  duc la  medici,  dar   acei peri pe peretele  interior  al intestinului  subtire  nu  ii mai  pune  nimeni la  loc.  Nu pot ei  pune   par pe  cap....Odata  rupti  sau sufocati  prin  materie   stricata   prinsa  intre, altii nu va  mai cresc.
NIMENI  nu da cel mai  simplu  sfat despre  sanatate  . E lasat la  voia  medicinii, care,  intii e  facuta  sa  faca   bani , si le  dau dreptate.
Tu ,  bolnavul , nu ai  importanta  ca  individ pierdul  in hatisurile   bolilor decit ca  un  consumator de medicamente  . Propaganda  este  acolo  si   este  pregatit un  intreg arsenal de   medicamente  ce  va  acoperi  orice  simptom, dar nu si cauza  . Tubul  digestiv este  compromis, nu te  mai  poti  hrani, imbatrinesti  vazind cu  ochii. De a  medic  vii  doar cu o reteta lunga  si sfatul s a te  lasi de baut.
Si  griul vechi ave a  ceva -ceva , dar  nu as a de  mult ca  astazi. Azi este  ca   un  plug  ce rupe tot  pe unde merge  piinea .
                             In  vechime  , popoarele nomade   nu cultivau griu. Dar faceau  turte  din diferite  seminte salbatice   si, desigur, aveau animalele care reprezentau totul.  Cu 10  vaci si  30   capre , maritai o fata oricit de  urita  era . Miei si  iezii erau sacrificati  si aduceau hrana familiei.
Oamenii traiau  mult , cum traiesc si azi in  multe locuri  din  lume  . Multi ajungeau la  100 ani. Caderea  brusca  a  fost  in Egipt unde   a  inceput sa cultive  griul la  scara  mare,  griu  bun,  dar nu era nimic mai  mult decit amidon. Cam cum e  zaharul astazi. Speranta de viata a  scazut  brusc la  35 ani. Din  punctul de  vedere a  alimentatiei  , sintem cam in acelasi loc cu  vechiul Egipt. Din  nestiinta  si  obiceiuri  rele  , stam cu  piinea  care  ne  aduce asa multe necazuri.  Nici altii din  Occident  nu stau mai  bine  . Ei mai  pun si zahar peste  griu. La  noi ar fi  cozonacul,  prajiturile   , pastele  fainoase.
                             Veti  putea minca fara piine   ? Da, dar nu va fi usor.  Cind am  ajuns  in  America  , acum 30+ ani  in  urma  ( ce  tinar  si frumos eram atunci ! ),  cautam  piine care sa fie  aproape  de  cea  pe  care  o  stiam. Da  , am gasit exact la  fel si azi este gasita  la  toate  pravaliile  poloneze .
Repede  am realizat ca  nu e  bine  si apoi am inceput sa  pedalez  invers . Cam acum  30 ani  am  renuntat  la  piine  . Si a fost  un lucru grozav. E  mai greu decit sa  te lasi de  fumat, dar  trebuie  facut ceva  . Altfel  devii suferind  la  batrinete . GARANTAT !
Dar  nu disperati !  Cineva   o sa va  iubeasca   si daca nu puteti renunta  .
Medicii si popii .
Meseriile  lor sint foarte  apropiate . Mai apropiatedecit credeti.
Medicii va  vind toata viata tot felul de  medicamente . Popii doar  Scindurin si Lopatin.

c







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu